Nieuws

Actuele stand geldwerving

€ 565.000,00
€ 0.00
Huidige stand: € 501.445,00
Voor de reconstructie van het Schnitger-orgel in de Lutherse Kerk te Groningen is € 565.000,00 benodigd.

Hiernaast staat de actuele stand van de geldwerving voor de reconstructie van het Schnitger-orgel.
Dit bedrag is opgebouwd uit giften, fondsbijdragen en orgelpijpadopties.

Nieuwsberichten

SEP 2019
18
Benefietconcert Lutherse kerk Groningen

Op zondag 22 september geeft de beroemde organist van de Nieuwe kerk Amsterdam Bernard Winsemius een benefietrecital in de Groninger Lutherse kerk. Aanvang is 15 uur. De titel van het programma is 'In Italiaanse sferen..." met werken van Arcangelo Corelli, Bach (o.m. een fuga over deze Corelli) en bewerkingen van de concertgever zelf. Opbrengst van het concert gaat geheel naar het nieuwe barok-orgel van de Bernhardt Edskes dat in 2017 werd in gebruik genomen. Na afloop van het concert wordt er u een glas wijn aangeboden. Van harte welkom! Entree: EUR 15 adres: Haddingestraat 23, Lutherse kerk Groningen
JUN 2019
14
Benefietconcert Westeremden

Benefietconcert Westeremden Op zaterdag 29 juni verzorgen countertenor Robert Kuizenga en organist Tymen Jan Bronda een benefietconcert in Andreaskerk te Westeremden. Het concert wordt georganiseerd door de familie Helmantel. De opbrengst van dit bijzondere concert gaat naar het nieuw gebouwde barok-orgel in de Lutherse kerk Groningen. Op het programma werken van o.m. Johann Sebastian Bach met zijn cantate Vernügte Ruh BWV 170. Verder staan op het programma bekende aria's van Handel & Purcell. De organist omlijst het programma met orgelsolo werken. De in Zwitserland woonachtige orgelbouwer Bernhardt Edskes stelt zijn nieuwste orgel (in stijl van Arp Schnitger) beschikbaar voor deze avond. Een bijzonder instrument speciaal gemaakt voor barokke kamermuziek. Aanvang: 20:00 uur (vanaf 19.30 uur inloop met koffie en thee) entree: 15 euro (incl. hapje en drankje) locatie: Andreaskerk Westeremden info: www.helmantel.nl
JAN 2019
24
Voor het eerst een Bachnachtconcert!

Ook dit jaar hebben de Vrienden van de Lutherse Kerk (SVLK) i.s.m. onze stichting weer een aantal bijzondere (orgel)concerten gepland. Het overzicht verschijnt binnenkort op onderstaande website. Dit jaar komt Bernard Winsemius, organist van de Nieuwe kerk te Amsterdam, een benefietconcert geven. Peter Westerbrink, organist van de Der Aa-kerk zal zijn bijdrage verlenen aan opnieuw een Gregoriaanse Vesper. Uit Amersfoort komt organist Rien Donkersloot. Hij speelt op donderdagavond 21 maart een Bachprogramma bij kaarslicht en zal daarbij het nieuwe barok-orgel bespelen. Daarbij zit het publiek weer in 'intieme setting' op het balkon rondom het orgel. Op de 21e maart vieren we de geboortedag van de grote Johann Sebastian Bach (geboren 21 maart 1685). Op het programma onder meer het Preludium & Fuga in C BWV 531, het Andante uit Bachs Vioolconcert in a BWV 1041. De Englische Suite nr. 3. In g Moll en diverse koraalbewerkingen. Welkom! Donderdag 21 maart: Bachnachtconcert Rien Donkersloot. Aanvang 21:30 uur (tot 22.30 uur), Lutherse kerk Groningen. Toegang 10 euro (donateurs SVLK 8 euro). Voor meer info zie www.binnenstadskerken.nl
JUL 2018
09
Recital Vincent van Laar

Organist/ klavecinist Vincent van Laar speelt op 15 juli Johann Sebastian Bachs ‘Sechs Choräle von verschiedener Art’, ook wel genoemd de Schübler-Choräle (BWV 645-650). Vijf van deze ‘Choräle’ zijn van Bachs eigen cantatedelen en het zesde is dat wellicht ook uit een verloren gegaan werk. Waar sommigen niet twijfelen aan de hand van de meester zien anderen een ‘gat’ tussen Bachs eigen, verfijnde transcripties en deze vaak letterlijk op het orgel overgezette werken. Liet de meester deze taak bijvoorbeeld aan een van zijn zonen? Werden deze succesnummers in bewerking misschien wat meer populair? Feit is dat Bach zelf een druk beschreven exemplaar van Schüblers drukwerk bezat. Zie ook de recensie op orgelnieuws.nl: http://www.orgelnieuws.nl/vincent-laar-speelt-leipziger-en-schubler-koralen-melle. NB: U kunt Vincent zijn nieuwe Schübler-CD, opgenomen op het prachtige Vater-orgel te Melle (D), in de kerk aanschaffen. Het programma wordt omlijst met diverse bijpassende werken uit de barokke orgelliteratuur. Na afloop bieden de Vrienden van de Lutherse kerk u een glas wijn aan. Welkom op dit zomerse zondagmiddagconcert op het nieuwe barok-orgel! Zondagmiddag 15 juli, 15:00 uur. Entree: 10 euro / 8 euro donateurs Lutherse kerk Groningen (Haddingestraat 23)
NOV 2017
29
Eindejaarsrecital Robert Koolstra

Robert Koolstra studeerde orgel en klavecimbel aan het Noord Nederlands Conservatorium en kreeg daarna een studiebeurs voor zijn postgraduate degree aan de Guildhall School of Music and Drama in London (GB). Als solist is hij regelmatig te horen op orgel en klavecimbel. Medewerking verleende hij aan verschillende tv en radio opnames in binnen- en buitenland. Kom luisteren hoe Robert barokke orgelmuziek op het nieuwe lutherse orgel van Bernhardt Edskes tot klinken brengt. De muziek staat geheel in teken van “Oud naar Nieuw”. Werken van Sweelinck tot en met Johann Sebastian Bach. Van harte welkom bij dit lunchconcert in de Lutherse kerk. Zondag 31 december, aanvang 13 uur. Lutherse kerk, Haddingestraat 23 Groningen. Entree: 10 euro (donateurs SVLK 8 euro) reserveren kan via info@svlk.nl.
NOV 2017
29
Masterrecital Wolfgang Zerer op het nieuwe barok-orgel

Sinds zijn debuut in 1997 in de Martinikerk van Groningen is organist/klavecinist Wolfgang Zerer een vaste waarde geworden in orgelconcertreeksen in Groningen. Zijn concerten zijn steeds weer een belevenis en mogen eigenlijk niet gemist worden. De barokspecialist op orgel pur sang. Kom luisteren hoe Wolfgang barokmuziek van Scheidemann, Buxtehude, en Bach op het nieuwe lutherse barok-orgel van Bernhardt Edskes tot klinken brengt! De muziek staat deels in teken van zondag Eerste Advent. Van harte welkom bij dit lunchconcert in de Lutherse kerk. Zondag 3 december, aanvang 13 uur. Lutherse kerk, Haddingestraat 23 Groningen. Entree: 10 euro (donateurs SVLK 8 euro) reserveren kan via info@svlk.nl. Voor pijpadopteerders is dit concert gratis toegankelijk.
AUG 2017
28
Wegens groot succes: extra kijkdagen

Wegens het grote enthousiasme naar aanleiding van de kijkdagen in juni is besloten ook in september nog drie keer de gelegenheid te bieden het orgel in aanbouw te bezoeken. Op de zaterdagen 9 (Open Monumentendag), 16 en 23 september is er de mogelijkheid een kijkje in de keuken van de orgelbouwers te nemen. Van 14:00 tot 16:00 uur (op Open Monumentendag de hele dag tot 17:00 uur) zijn er mensen aanwezig om uitleg te geven en allerlei interessante details aan te wijzen. Tevens is er de mogelijkheid ter plekke Schnitgerwijn en/of de benefiet CD van Wolfgang Zerer (de aanschafprijs gaat volledig naar het nieuwe orgel) aan te schaffen. Voor foto's en filmpjes zie ook YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=jc2H9A3O46U (Ton Koopman op bezoek) Welkom in de Lutherse kerk!
JUN 2017
13
Kijkdagen opbouw orgel

Op de zaterdagen 17 en 24 juni, 1 en 8 juli is het mogelijk om een kijkje in de keuken van de orgelbouwers te nemen en 'onder de motorkap' van het in aanbouw zijnde orgel te kijken. Van 14:00 tot 16:00 is er iemand van de stichting aanwezig om uitleg te geven en allerlei interessante details aan te wijzen. Tevens is er de mogelijkheid ter plekke Schnitgerwijn en/of de benefiet CD van Wolfgang Zerer aan te schaffen.
MEI 2017
24
Benefietconcert Sietze de Vries mogelijk verplaatst!

Mocht basketbalclub Donar op donderdag 25 mei het kampioenschap behalen dan zal het team op de 26e vanaf 20:00 worden gehuldigd op de Grote Markt. Aangezien dat voor het concert in de Martini aanzienlijke geluidsoverlast met zich mee zou brengen hebben we besloten dat we in dat geval zullen uitwijken naar de Der Aa-kerk.
APR 2017
27
Benefietconcert door Sietze de Vries

Op vrijdagavond 26 mei geeft de in binnen- en buitenland bekende organist Sietze de Vries een benefietconcert in de Groninger Martinikerk. De opbrengst van het concert gaat naar het nieuwe barok orgel in de Lutherse kerk. Op het programma dat in het kader van 500 jaar Luther staat diverse werken van J.S. Bach rondom Luther koralen. Daarnaast zal De Vries er over improviseren. Welkom! Aanvang: 20.00 uur. Locatie: Martinikerk Groningen. Entree: EUR 15 (kaarten aan de kerk).
APR 2017
27
Benefietconcert Luthers Projectkoor

Op 13 mei a.s. vindt er in de Lutherse Kerk een benefietconcert plaats door het Luthers Projectkoor uit Den Haag onder leiding van Hans Jansen. Protestanten van allerlei snit denken bij Luther en de muziek aan Ein feste Burg, maar niet al die protestanten realiseren zich dat men eigenlijk beter kan spreken van een Luther-atelier, waarin nieuwe liederen werden gedicht en van melodie werden voorzien, dan wel oudere misdelen verdeutscht werden. Het programma is opgebouwd rondom Maarten Luther, de Augustijner monnik die 500 jaar geleden in Wittenberg met zijn 95 stellingen de aanzet gaf tot de Reformatie. Naast een kort motet dat tot voor kort aan de reformator zelf wordt toegeschreven, komt muziek van Luthers medewerker Johann Walter en tijdgenoten tot klinken. Verder zullen een aantal koraalbewerkingen van kerkliederen van Luther worden uitgevoerd en muziek van belangrijke componisten uit de Lutherse kerkmuzikale traditie. Al in Luthers levensdagen werden composities op deze liederen in de volkstaal gemaakt, zoals Johann Walter dat deed, die in 1524 in Wittenberg een gezangbundel uitgaf met een voorwoord van Luther (Ein geystlich Gesangk Buchleyn). Het Luthers Projectkoor presenteert werk in deze traditie, vanaf Walter tot aan de huidige dag, met Johann Crüger, Heinrich Schütz (Zwölf Geistliche Gesänge), Hugo Distler (Der Jahrkreis), Ernst Pepping (Spandauer Chorbuch en Chorbuch Böhmischen Brüder), en met werk van de dirigent, Hans Jansen (Evangeliemotetten). De organist van de Lutherse kerk, Tymen Jan Bronda, verzorgt enkele intermezzi op orgel. Voorafgaand aan het concert is het mogelijk een kijkje te nemen bij het nieuwe orgel dat vanaf 1 mei op de galerij wordt opgebouwd. Locatie: Lutherse kerk Groningen, Haddingestraat 23. Entree: 15 euro
OKT 2016
02
Laatste benefietconcert van 2016

‘Cori Spezzati!’ Zo heet het speciale meerkorige programma dat Collegium Vocale Fyslân op 8 oktober uitvoert de Lutherse kerk van Groningen. Onder leiding van Gerben van der Veen laten drie koren, altus David van Laar en het barokorkest van het Luthers Bach Ensemble deze prachtige oude muziek uit Venetië herleven. De opbrengst van het concert gaat volledig naar het nieuwe orgel van de Lutherse kerk. Koor en musici werken pro Deo mee! Terug naar de zestiende eeuw Stelt u zich voor, u leeft in de zestiende eeuw in Venetië en heeft het voorrecht om de San Marco in te mogen lopen….. Als u binnenkomt in de immense kathedraal, heerst daar een eerbiedige stilte. Uw ogen kunnen niet genoeg krijgen van alle pracht en praal in deze bijzondere, oosters aandoende basiliek met mozaïeken, koepels en rijke versierselen. Plotseling hoort u links een altus zingen. Na een paar maten vallen er meer stemmen in, maar die klinken uit een andere hoek. En dan, na weer een paar maten, volgen er nog meer stemmen vanaf de galerij. Als u omhoog kijkt, lijken architectuur en muziek met elkaar te versmelten. De muziek is duizelingwekkend, klinkt overal om u heen, zwelt aan en verstilt weer. Zoiets heeft u nog nooit gehoord! Hier, in deze kathedraal in Venetië, is een nieuwe muziekstijl geboren: Cori Spezzati! Terug in de 21e eeuw De term Cori Spezzati betekent letterlijk: koren met ruimte ertussen. In de praktijk betekent het dat twee of meer koren op verschillende plekken in de ruimte opgesteld staan en muziek uitvoeren die speciaal voor zo’n opstelling is geschreven. Men beschouwt de Vlaamse componist Willaert als grondlegger van deze muziekstijl. Een bekende leerling van hem was Giovanni Gabrieli (1554/7-1612). Drie koren die onder de vlag van Collegium Vocale Fryslân (CVF) zingen, een groot projectkoor, een sextet en een nieuw (!) mannenensemble, gaan deze muziek uitvoeren. Jong talent David van Laar neemt de altus-partij voor zijn rekening. De begeleiding is in handen van het onvolprezen barokorkest van het Luthers Bach Ensemble. De al eerder genoemde componist Gabrieli staat met vier composities op het Cori Spezzati-programma, waaronder ‘Gloria’, ‘Hodie completi sunt’, het veertienstemmige (!) ‘Magnificat à 14’ en ‘In ecclesiis’. Tevens is gekozen voor werken van Purcell, Morley en Tallis. De drie koren van CVF zouden natuurlijk het liefst in de San Marco deze prachtige muziek uitvoeren. Maar deze muziek zal ongetwijfeld ook tot zijn recht komen op de galerijen van de Lutherse kerk. Daar kunt u komen luisteren naar muziek zoals die destijds in de San Marco in Venetië is bedacht: Cori Spezzati!! Zaterdag 8 oktober 15.30 uur, Lutherse kerk Groningen Projectkoor, sextet en mannenensemble CVF Altus: David van Laar Barokorkest Luthers Bach Ensemble O.l.v. Gerben van der Veen Entree: € 15,- in voorverkoop via info@svlk.nl (De opbrengst van het concert gaat volledig naar het nieuwe barok orgel van de Lutherse kerk)
SEP 2016
16
Presentatie schilderij van Sip Hofstede

Tijdens dubbellustrumconcert van het Luthers Bach Ensemble (zie onder) op zaterdagmiddag 24 september 2016 in de Martinikerk zal Sip Hofstede zijn belangeloze bijdrage aan de herbouw van het Schnitgerorgel in de Lutherse kerk presenteren. Sip Hofstede is onder de toren van de Der Aa-kerk aan de Schoolholm geboren en heeft net als Arp Schnitger, Albertus Antonie Hinsz en Frans Caspar Schnitger menigmaal de orgels in de stad Groningen mogen bewonderen. Hij is naast schilder ook ontwerper en musicus. Hofstede heeft voor de Stichting Schnitger 2017 een uniek schilderij gemaakt vanaf een plaats op de Vismarkt waar je de Der Aa-kerk en de Lutherse kerk kunt zien. Een indruk van het schilderij kan op de pagina met foto's worden verkregen. Het traject dat de eerder genoemde heren orgelmakers ruim driehonderd jaar geleden als hun broekzak kenden. Het is de bedoeling dat het schilderij wordt geveild tijdens de presentatie en ook tijdens het Schnitgerfestival 2016, dat in oktober start. Bij een passend bod (richtlijn 15.000 euro) wordt tijdens het Schnitgerfestival bekend gemaakt wie de nieuwe gelukkige eigenaar is geworden. De nieuwe bezitter krijgt daarbij ook een passe-partout voor alle concerten op het nieuwe barokke orgel. Bieden kan via Sip Hofstede zelf, via info@schnitgerorgel2017.nl of via Jan Willem van Willigen (voorzitter, 050-3129522).
SEP 2016
06
Nieuwe CD

In de maand september neemt organist/dirigent Tymen Jan Bronda een nieuwe CD met Bachs Triosonates op. Locatie is het prachtige historische Schnitgerorgel van de Der Aa-kerk. Drie van de 6 sonates zullen door de musici van het Luthers Bach Ensemble worden ingespeeld. Alle medewerkenden werken pro Deo mee aan de opname! De opbrengst van de verkoop gaat naar het nieuwe barok orgel in de Lutherse kerk. Kosten van de CD zijn EUR 15 (excl. verzendkosten). Wilt u alvast bestellen, dan kan dat via info@schnitgerorgel2017.nl.
SEP 2016
06
CD presentatie en benefiet concert door klavecinist Johan Brouwer

Op zondag 18 september presenteert klavecinist Johan Brouwer zijn nieuwe CD in de Lutherse kerk Groningen. Johan Brouwer speelt deze avond een selectie uit het programma van de CD. Onder meer muziek van Jean-Jaques Chambonnieres, d'Anglebert, Henri Dumont, Francois Couperin en Johann Sebastian Bach. Voor een voorproefje, zie https://youtu.be/GyqaI9y6Jqg. Na afloop serveert de stichting Vrienden Lutherse kerk een glas wijn in de Art Deco Lutherzaal. Welkom! Locatie: Lutherse kerk, Haddingestraat 23 Groningen. Aanvang: 15:00. Toegang: EUR 15. De opbrengst van de middag gaat naar het reconstructieproject.
JUL 2016
25
Benefietconcert door Erik Bosgraaf

Op woensdagavond 24 augustus geeft de beroemde blokfluitist Erik Bosgraaf een concert in de Lutherse kerk. Bosgraaf speelt een programma getiteld DER FLUYTEN LUSTHOF met werken van onder meer Van Eyck, Louis Andriessen en Stravinsky. Hij zal de werken op meerdere blokfluiten ten gehore brengen. De opbrengst van de kaartverkoop gaat in zijn geheel naar het reconstructieproject van het verloren gegane Schitger-orgel in de Lutherse Kerk. De herbouw van dit orgel is inmiddels in volle gang. Welkom in de Haddingestraat! Aanvang: 20 uur. Entree: EUR 15 (kaarten aan de kerk).
JUN 2016
03
Benefietconcert door Ton Koopman

Op 15 juni zal de beroemde organist, clavecinist and dirigent Ton Koopman een benefietconcert voor ons reconstructieproject spelen op het Schnitger-orgel van de Martinikerk in Groningen. Meer informatie over het te spelen programma is hier te vinden. Aanvang: 20:00 Entree: EUR 15.
MEI 2016
23
Benefietconcert door het kleinkoor van het Luthers Bach Ensemble.

Het Luthers Bach Ensemble o.l.v. Tymen Jan Bronda voert op zaterdag 28 mei a.s. in de Andreaskerk in Westeremden een concert met muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck uit: Psalmen, Rimes & Chansons. Daarnaast wordt Psalm 116 van Heinrich Schütz uitgevoerd. De opbrengst van het concert is bestemd voor de herbouw van het nieuwe barokorgel in de Lutherse Kerk in Groningen in 2017. Rond dit concert zal tevens het stilleven worden gepresenteerd dat Henk Helmantel ten behoeve van het reconstructieproject heeft geschilderd en dat later dit jaar zal worden geveild. Aanvang: 20.00 uur. Entree: (incl. koffie/thee, hapje & drankje achteraf): €15 (kaarten alleen aan de kerk)
APR 2016
21
Benefietconcert door Tymen Jan Bronda

Op woensdag 27 april (Koningsdag) geeft Tymen Jan Bronda een wandelconcert op de orgels van de Pelstergasthuis- en Lutherse Kerk van Groningen. Het benefietconcert heeft in principe een besloten karakter, maar toehoorders zijn welkom na zich hebben aangemeld bij dhr. Arie J. Opten (e-mail: aopten@home.nl). Aanvang: 11 uur in de Pelstergasthuiskerk.
APR 2016
18
Schnitgerwijn te koop

Vanaf heden is het mogelijk de heerlijke Schnitgerwijn die de Stichting sinds enige maanden verkoopt ook via de website te bestellen. Een aangename manier om een bijdrage aan de realisatie van het orgel te leveren!
FEB 2016
08
Benefietconcert door Erwin Wiersinga

Op 21 februari a.s. speelt in onze benefietreeks Erwin Wiersinga, titulair organist van de Martinikerk. Hij zal werken brengen van Mendelssohn, Brahms, Schumann, Reger, Frank, Vièrne en Widor. Alle inkomsten komen volledig ten goede aan het orgelproject. Na afloop wordt er 'Schnitgerwijn' geschonken, het eerste glas wijn zit bij de entreekaart in. Aanvang: 15:00 uur Locatie: Lutherse kerk (Groningen), Haddingestraat 23. Entree EUR 15 (kaarten aan de kassa)
NOV 2015
04
Benefietconcert met trompettalent Saleem Khan

Op 13 november treden tijdens het derde concert in de benefietreeks trompettist Saleem Khan en organist Jochem Schuurman op. Op het programma prijken diverse bekende werken voor orgel en trompet. Saleem bespeelt zowel de natuur- als de moderne trompet. Het hoofdmenu bestaat uit het concerto in d van Benedetto Marcello en van Giuseppe Tartini eveneens een trompetconcert in D. Daarnaast brengen beide heren Bachbewerkingen ten gehore. Alle inkomsten komen volledig ten goede aan het orgelproject. Na afloop wordt er 'Schnitgerwijn' geschonken, het eerste glas wijn zit bij de entreekaart in. Aanvang: 20:15 uur Locatie: Lutherse kerk (Groningen), Haddingestraat 23. Entree EUR 15 (kaarten aan de kassa)
OKT 2015
16
Contractondertekening op 28 oktober

Heugelijk nieuws: het stichtingsbestuur heeft in haar laatste vergadering kunnen constateren dat er voldoende basis en vertrouwen aanwezig is om het contract met orgelbouwer Edskes aan te gaan! Dit zal op 28 oktober gebeuren tijdens een benefietconcert door Sietze de Vries op het Schnitger-orgel van Uithuizen. Bij de onderhandelingen rondom het besluit heeft Bernhardt Edskes zich zeer genereus en constructief opgesteld en een deel van het orgel geschonken waardoor we ons streefbedrag hebben kunnen verlagen naar EUR 565,000. We zijn hier al een flink stuk naar onderweg, maar nog lang niet waar we wezen moeten, uw hulp blijft derhalve voor ons zeer gewenst en hard nodig.
OKT 2015
04
Benefietconcert door Kamerkoor Tiraña op 11 oktober

In het kader van de geldwerving voor ons reconstructieproject zal Kamerkoor Tiraña uit Groningen optreden op 11 oktober. Het koor staat onder leiding van Tymen Jan Bronda. Robert Koolstra verzorgt de intermezzi op kistorgel. Op het programma een uur lang bijzondere muziek van De Morales, Lassus, Desprez, Schütz, Charpentier en J.S. Bach. Voor het volledige programma zie http://www.kamerkoortirana.nl (onder programma). Alle inkomsten komen volledig ten goede aan het orgelproject, de uitvoerenden werken geheel belangeloos mee. Na afloop wordt er voor u Schnitgerwijn geschonken. U kunt daarnaast deze speciale wijn ter plekke aanschaffen voor maar 9 euro per fles: een heerlijke l Arjolle / Merlot-Cabernet uit 2014. Aanvang: 16:30 uur Locatie: Lutherse kerk (Groningen), Haddingestraat 23. Entree EUR 15 (incl. een glas Schnitgerwijn, kaarten alleen aan de kassa verkrijgbaar).
SEP 2015
19
Geschiedenis pagina uitgebreid

De geschiedenis pagina is onderaan uitgebreid met informatie over het bestek van Garrels en Radeker, opgesteld door Victor Timmer.
SEP 2015
17
Benefietconcert door Haags koor.

Op zaterdagmiddag 26 september geeft HagaSonare uit Den Haag o.l.v. Danny Nooteboom een concert in de Lutherse Kerk met werken van o.a. de Haan, Mendelssohn, Purcell en Händel. Medewerking wordt verleend door Sander van den Houten op orgel en Joalien van den Houten, sopraan. Aanvang 16 uur. Toegang € 12.50, inclusief consumptie. Men zal zich afvragen waarom een koor uit Den Haag dit concert geeft in deze Lutherse kerk. Een lid van het koor, Hillegien Munter, heeft nauwe banden met deze kerk. Zij heeft, omdat haar vader er predikant was, een groot gedeelte van haar jeugd daar doorgebracht. Het verhaal van haar vader, die vele malen vertelde hoe hij tijdens de oorlogsjaren zich verstopte achter het orgel, heeft een onuitwisbare indruk bij haar achter gelaten. Het leek haar geweldig om met haar koor eens in deze kerk te zingen. Omdat het koor ook een sociale functie heeft steunt het met dit concert het nieuwe orgelproject.
AUG 2015
15
Benefietconcert op 6 september

In het kader van de geldwerving voor het nieuwe barokke orgel Lutherse Kerk Groningen start aldaar op 6 september een benefietreeks. Diverse gerenommeerde musici hebben reeds toegezegd hier hun medewerking aan te willen verlenen. De meeste concerten vinden plaats in de Lutherse Kerk van Groningen, Ton Koopman echter speelt zijn benefiet op het Schnitgerorgel van de Martinikerk. Op het programma van 6 september, alwaar de organist van de Lutherse kerk Tymen Jan Bronda het orgel zal bespelen, staan diverse bekende orgelwerken zoals Psalm- en koraalbewerkingen van Jan Pietersz. Sweelinck (kistorgel). Verder op het Van Oeckelenorgel Händels Orgelconcert in g klein HWV 289, bekende delen uit Mendelssohns Sonates, Skizzen van Schumann, Piece Heroique van Cesar Franck en tenslotte Bachs beroemde Toccata in F groot BWV 540. We hopen op een geslaagde reeks met vele toehoorders en natuurlijk een mooi eindbedrag dat het huidige tekort flink zal kunnen drukken. Het entreebedrag ligt op 15 euro. Alle inkomsten komen volledig ten goede aan orgelproject. Zie http://www.schnitgerorgel2017.nl voor nadere details. Na afloop wordt er 'Schnitgerwijn' geschonken. Welkom in de Lutherse kerk! Zondag 6 september, aanvang: 15:00 uur Locatie: Lutherse kerk (Groningen), Haddingestraat 23. Entree EUR 15 (kaarten aan de kassa) De concerten duren ruim een uur, zonder pauze. Voor meer informatie over de hele reeks: zie http://www.svlk.nl.
MEI 2015
13
Putti terug in Groningen!

Op 13 mei zijn de door Jan de Rijk gesneden putti van het voormalige Schnitger-orgel door de Stichting opgehaald uit Appelscha. Hier waren ze beschikbaar gekomen doordat de PKN gemeente aldaar bij een grote verbouwing het Oeckelen-orgel heeft vervangen door een ander orgel. Het is de bedoeling dat de putti vanaf 2017 weer het plekje innemen dat ze in bijna de tweehonderd jaar tot aan 1896 ook al bezetten.
MRT 2015
14
Eerste benefietconcert

Op 13 maart is het eerste benefietconcert ten behoeve van ons reconstructieproject gegeven. Reitze Smits bracht voor een publiek van circa 55 orgelenthousiasten op het Edskes-orgel in het Zwitserse Huis in Groningen een programma ten gehore met werken van Buxtehude, Bruhns, de Grigny en Bach. In de loop van 2015 en 2016 zullen meer benefietconcerten volgen, met o.a. Jochem Schuurman, Erwin Wiersinga en Ton Koopman.
OKT 2014
15
Presentatie in Lutherse Kerk op 18 oktober

Op zaterdag 18 oktober zal - aan het eind van de orgelexcursie van het Schnitgerfestival - een presentatie plaatsvinden in de Lutherse kerk waar Bernhardt Edskes zijn nieuwbouwplannen betreffende de reconstructie van het voormalige Schnitgerorgel uit de doeken zal doen. Toegang tot deze presentatie is gratis, aanvang ca. 14:30.
OKT 2014
06
Leo van Doeselaar treedt toe tot Comité van Aanbeveling

De bekende organist - van onder andere de Martinikerk in Groningen en de Pieterskerk in Leiden - en pianist Leo van Doeselaar is heden toegetreden tot het Comité van Aanbeveling.
AUG 2014
20
Een nieuwe tekening van het orgel is beschikbaar gekomen

Bernhardt Edskes heeft een nieuwe tekening van het te reconstrueren orgel gemaakt waarbij mooie details in de ornamentiek zichtbaar zijn. De originele putti waarover de home page spreekt staan links en rechts op de pedaaltorens. In de gesneden deuren van het borstwerk zijn groninger adelaars te zien.
JUL 2014
25
Sibrand Poppema in Comité van Aanbeveling

Prof. Dr. Sibrand Poppema, voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, is toegetreden tot het Comité van Aanbeveling.
JUL 2014
23
Jaap Smit overleden

Tot onze grote ontsteltenis is op 20 juli jongstleden plotseling overleden ons gewaardeerde medebestuurslid Jaap Smit. Met Jaap, die pas kort geleden tot ons bestuur toetrad, is een warme, vriendschappelijk band ontstaan. Hij heeft vanuit zijn expertise en enthousiasme voor ons project een waardevolle bijdrage geleverd. We hopen het project in zijn geest te kunnen voortzetten maar zullen zijn aimabele persoonlijkheid en deskundigheid zeer missen. We wensen zijn vrouw en kinderen kracht dit grote verlies te dragen. Bestuursleden Stichting Reconstructie Schnitgerorgel Lutherse kerk Groningen
JUL 2014
03
Nieuw lid Comité van Aanbeveling

Drs. Max van den Berg, Commisaris van de Koning van de provincie Groningen, is toegetreden tot het Comité van Aanbeveling.
JUN 2014
25
Nog een foto toegevoegd

Er is een foto toegevoegd van de rekening van Jan de Rijk voor snijwerk aan het orgel.
JUN 2014
25
Foto toegevoegd

Een foto toegevoegd van een gedeelte uit het voorwoord van Carl Philipp Emanuel Bach dat genoemd wordt op de homepage.
JUN 2014
23
Enkele foto's toegevoegd.

Er zijn op de foto pagina foto's toegevoegd van het recent in de archieven teruggevonden contract met Garrels en Radeker.
JUN 2014
22
Website online

De website is vandaag online gegaan.